APOSTİL
APOSTİL
Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil’in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir.
Hatırlatmakta fayda olacaktır ki, her ülke kendi yetkili makamları tarafından verilen belgelere apostil verebilir. Yani yurtdışına gönderilecek belgelerde Türkiye makamları tarafından verilen belgelere apostil alınabilir. Türkiye makamlarına sunulmak üzere yurtdışından gelen belgeler sadece kendi ülkeleri tarafından apostil tasdiki alabilir. Bununla beraber, bazı ülkeler kendi mankamlarınca verilen belgeler için Türkiye'de bulunan konsoloslukları aracılığı ile apostil tasdiki verebilir.
Bu belge onay sistemiyle ilgili üye veya taraf devlet tarafından saptanan yerel bir merci, bakanlık, vb. bir kuruluş, belgenin gerçek olduğunu onaylayarak, başka bir üye veya taraf ülkede 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonunda belirlenen kurallar çerçevesinde kullanılması için yasal hale getirirler.
Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konferansının tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir.
Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi’ne ilişkin 01/01/2006 tarihli ve 68 sayılı Genelgemizin Sözleşmeye taraf olan devletler ve uygulamada karşılaşılan sorunlar açısından güncellenmesine ihtiyaç duyulmuştur.
Apostil tasdiki talep ettiğiniz belgeleriniz, mevzuatlar doğrultusunda kontrol edilerek tüm süreçleri ile birlikte gerçekleştirilmektedir.