ONAY VE İŞLEMLERE KONU BELGELERİNİZİN SUNACAĞINIZ MAKAMLARDA SORUN YAŞANMAMASI İÇİN BAZI BİLGİLERİ İNCELEMENİZİ TAVSİYE EDERİZ.
ONAY VE İŞLEMLERE KONU BELGELERİNİZİN SUNACAĞINIZ MAKAMLARDA SORUN YAŞANMAMASI İÇİN BAZI BİLGİLERİ İNCELEMENİZİ TAVSİYE EDERİZ.
EN UYGUN MALİYETLİ BELGE SÜREÇLERİNİZ İÇİN TAVSİYELER
Belge çevirisi talep edilen süreçler doğrultusunda farklı maliyetlerle karşılaşmaktadır. Bu sebeple sizler için en uygun maliyet ile yapmak istediğimiz çalışmalarda sürecinizi netleştirmeniz doğru bir başlangıç olacaktır. İlk olarak belgenizi sunacağınız Türkiye Cumhuriyeti makamları veya yurtdışı makamları, belgelerinizin tasdik sürecini ne şekilde talep ediyor araştırmanızda fayda olacaktır. Bu doğrultuda belgelerinizin yeminli tercüman imza, noter onaylı tercüme ve apostil istenip istenmediğini tespit edebileceksiniz.
Türkiye makamlarına sunulmak üzere; makamlar yurtdışından gelen belgelerde, belgeyi sunan ülke makamlarının tasdikini ve tasdik eden makam üzerine Türkiye için alınmış apostilinin olmasını talep edebilirler. Nüfus müdürlüğü, Emniyet müdürlüğü, Tapu müdürlüğü, Göç işleri müdürlüğü ve bir çok kamu makamı apostili olmayan belgeleri kabul etmeyebilirler. Her makamın web sitesinde, belgeleriniz için detaylı açıklamalar bulunacaktır. İlgili alanlar incelenerek belgelerinizin ilgili ülkenin noter veya diğer makamlarının tasdiki, apostil, Lahey kapsamında olmayan ülkelerde ki konsolosluk süreçleri hakkında bilgileri incelemeniz sağlıklı olacaktır. Apostil belgeyi veren ülkenin makamları tarafından verilir ve apostilsiz alınan belge için gene ilgili ülke kurumlarına başvurmanız gerekecektir. Bazı ülkelerin Türkiye sınırları içerisindeki konsoloslukları bu işlemi yapabilir ve bu konuda ilgili ülke konsolosluğundan da apostil imkanı hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bununla beraber, belgelerinizin geçerlilik tarihlerini kontrol etmenizde fayda olacaktır. Geçerlilik tarihi olan belgelerde onaylar güncel alınmış olsa bile kabul edilmemesi muhtemeldir.
Yurtdışı makamlarına sunulacak belgelerde; başvuracağınız adli, eğitim, iş başvurusu ve evlilik makamlarının farklı farklı talepleri olabilir. Başvuracağınız ve belgelerinizi sunacağınız kamu ve özel birimlerinin web sitelerinde belgelerin istenilen formatları detaylı şekilde sunulacaktır. Özellikle eğitim başvurularında, diploma ,transkript ve diğer mesleki belgelerde sadece yeminli tercüman imzası yeterli olabilecektir. Kariyer başvurularında ise belgelerinizin bir ksımında noter onay ve apostil talep edilebilecektir. Bu farklı talepleri için web sitelerinde detaylı bilgiler bulunabilir. Bazı müşterilerimiz özellikle eğitim başvurularında eğitim kurumları için oluşan forum sitelerinden de destek almaktadır.
Bazı belgelerinize yeminli tercüman imzalı ve apostilli talebi gelebilir. Bu durumda, belgelerinizin yeminli tercüme işleminden önce apostillerinin ilgili ülke için alınması sonrasında yeminli tercüman imzalı hazırlanması yeterli olabilecektir.
Vize makamlarına sunulacak belgelerde; belgelerinizin çoğu için sadece yeminli tercüman imzalı çevirileri yeterli olabilir. İlgili başvuru merkezlerinin web sitelerinde detaylı açıklamaları muhakkak inceleyerek sürece başlamanızı tavsiye ederiz. Özellikle aile birleşiminde detayları kaçırmayarak gereksiz maliyetlerden kurtulabilirsiniz.
Evlilik için sunulan belgelerde; bu süreci daha net ifade edebilmek için A ve B ülkesi üzerinden hareket edelim. Evlilik A ülkesinde gerçekleşecek ise, ilk olarak B ülkesinde bulunan eşin evlenme hususunda bir engeli olmadığı, bekar olduğu ve yurtdışında evlenebileceğini onaylayan belgeler A ülkesi tarafından talep edilecektir. Fakat bazı B ülkeleri, bu evlilik onayı için A ülkesinde yaşayan eşin de A ülkesi vatandaşı olduğunu ve bekar olduğunu ispatlayacak belgeler talep edebilir. Yani evlilik işleminin resmi olarak gerçekleşeceği A ülkesinde yaşayan eş, talep edilen belgeleri noter onaylı ve apostilli olarak B ülkesi makamlarına hazırlayarak sunar, sonrasında B ülkesinde bulunan eşin yurtdışında evlilik onay belgelerini tekrar apostilli olarak A ülkesi makamlarına sunacaktır. Evlilik sonrasında ise, B ülkesine evlilik kayıt belgelerini gene noter onaylı ve apostilli olarak hazır sunacaktır.
Lahey kapsamında olmayan ülkeler için işlemlerin son onayı konsolosluklarda gerçekleşmektedir.
GENEL OLARAK sunmuş olduğumuz hizmetlerde oluşan belge aslı kaynaklı sorunlardan oluşan tecrübelerimiz ile bazı husussularda sizlerin gereksiz maliyetlere katlanmamanız için tavsiyelerde bulunmuş olduk. Belgelerinizi süreç öncesinde bize ulaştırarak bilgi alabilirsiniz.